De medische benaming voor kromstand van de penis is Peyronie en komt voor bij de volwassen man. De voornaamste klachten bij deze aandoening zijn pijn en kromstand van de penis tijdens een erectie. De kromstand kan soms geslachtsgemeenschap onmogelijk maken. Ook kan de penis minder stijf zijn door de aandoening. De oorzaak van de kromstand is een verharding (plaque) die gevoeld kan worden bij een erectie. Deze verharding kan ontstaan door beschadiging van het kapsel rond de zwellichamen, door een trauma of door seksuele gemeenschap, maar meestal is de oorzaak onduidelijk.

De penis zal onderzocht worden door de uroloog op de aanwezigheid van verhardingen. Ook wordt er vaak een foto gevraagd in twee richtingen van de penis in erectie, om zo goed de kromstand te beoordelen.

Peyronie wordt alleen behandeld indien de klachten te hinderlijk zijn. Een behandeling met medicijnen zorgt helaas meestal niet tot een genezend effect. Een operatie wordt uitgevoerd als de pijnklachten zijn verdwenen en de afwijking stabiel is, want de kromming kan nog verder toenemen wanneer de pijnklachten nog aanwezig zijn.