Soms wil de dokter weten hoe jouw nieren en blaas er uit zien. Je nieren zitten achter de buikholte aan de kant van je rug. De meeste mensen hebben twee nieren, eentje zit er links en de andere rechts. De nieren worden goed beschermt door je ribben. Je nieren bewegen door je ademhaling daarom kan de dokter je vragen om je adem even in te houden om je nieren beter te zien

Je vader of moeder mag tijdens het onderzoek bij je blijven. Eerst ga je liggen op de onderzoeksbank, en maak je je buik bloot. De dokter doet dan wat koude gel op je buik. Dat zorgt er voor dat de echo naar binnen kan kijken. Vervolgens kijkt de dokter met de echo naar je blaas: hoe vol zit deze? Is er een urineleider te zien bij de blaas? Ook kijkt de dokter naar je nieren. Soms moet je een beetje van links naar rechts draaien om de nieren goed te kunnen zien. Ook kan de dokter vragen of je komt zitten, want de nieren zijn soms beter te zien als je zit. De dokter kijkt naar de lengte van de nieren, en of er uitzetting is van de nieren. Dan kan de plas die door de nieren gemaakt wordt niet goed naar beneden lopen. Het onderzoek is niet pijnlijk, en duurt ongeveer 5-10 minuten. Soms doet de dokter eerst een echo als je blaas vol zit, en nog een keer nadat je een plas hebt gedaan.

Als de echo door de uroloog wordt gemaakt, krijg je direct de uitslag. Als de echo door de radioloog wordt gemaakt, krijg je de uitslag op een later moment.