Peniskanker is een kwaadaardige woekering van huidcellen in de penis. Het is een zeldzame aandoening die ongeveer 140 maal per jaar voorkomt in Nederland. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij mannen boven de 50 jaar, van wie de voorhuid niet kan worden teruggetrokken over de eikel. De kanker ontwikkelt zich dan verscholen achter de voorhuid.

Roken en chronische ontstekingen aan de voorhuid en de eikel kunnen van invloed zijn op het ontstaan van peniskanker. Ook kan het Humane Papilloma Virus (HPV) een oorzaak zijn. Dit virus kan onder andere tijdens geslachtsgemeenschap worden overgedragen.

Peniskanker begint meestal op de overgang van de voorhuid en de eikel. Soms is er alleen sprake van een rode plek. Soms is er sprake van een zwelling die wratachtig is of soms een zwelling met een zweer. U kunt last hebben van afscheiding, pijn en zichtbare en/of  voelbare afwijkingen.

Behalve lichamelijk onderzoek kan een echografie, een CT scan of een PET-CT scan tot de ondezoeken behoren voorafgaande aan de behandeling. Ook een z.g. schildwachtklierprocedure kan hiertoe behoren. Hiermee kunnen (minimale) uitzaaiingen in de lymfeklieren worden opgespoord. 

Als u peniskanker heeft, kan de tumor meestal operatief worden verwijderd. Wat daarvan het gevolg voor de penis is, hangt af van de grootte van de tumor. Bij kleine tumoren kan het verwijderde deel gereconstrueerd worden met bijvoorbeeld een huidtransplantaat. De plasfunctie en de seksuele functie kunnen dan vaak bewaard blijven. Is de tumor te groot, dan is een sparende operatie helaas niet mogelijk en moet een deel of soms de gehele penis worden verwijderdBij aanwezigheid van uitzaaiingen in de schildwachtklier of bij diagnose is ook een lymfeklieroperatie in de lies en soms in het bekken noodzakelijk. Hierbij worden alle lymfeklieren verwijderd, dus ook de lymfeklieren met uitzaaiingen. Een gevolg van deze operatie kan zijn dat er zich lymfevocht in de benen of het scrotum (balzak) ophoopt.

De behandeling van penis kanker is een specialistische die niet in alle ziekenhuizen in Nederland wordt gegeven. Uw uroloog zal u verwijzen naar een centrum voor de definitieve behandeling.