Plasproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Veel mannen met plasproblemen zijn bang prostaatkanker te hebben. In de meeste gevallen is daar echter geen sprake van. Meestal zijn de klachten ook gemakkelijk te verhelpen. 

LUTS (lower urinary tract symptoms) vertegenwoordigt een groot aantal plasproblemen. De plasklachten die het meeste voorkomen bij een vergrote prostaat zijn:

 • een minder krachtige urinestraal
 • moeilijk kunnen beginnen met plassen
 • nadruppelen
 • urineverlies
 • aandrangklachten
 • zeer vaak moeten plassen
 • ’s nachts regelmatig moeten plassen
 • onderbroken straal


Wanneer het plassen lastiger wordt, heeft dit vaak te maken met de leeftijd. Blaas, prostaat en de zenuwen, die alles aansturen, veranderen in de loop van tijd. 

Hoe ouder de blaas wordt, hoe meer het voorkomt dat het legen moeilijker gaat. Ook de prostaat kan groeien en de uitgang van de blaas vernauwen of blokkeren. Daarnaast kan de bekkenbodem nog van invloed zijn. Ook zijn er een aantal medicijnen, die het plaspatroon veranderen of het plassen bemoeilijken. 

Plasklachten kunnen ook komen door vernauwingen in de plasbuis. Een vernauwing in de plasbuis kan voorkomen na een infectie, na een beschadiging van de plasbuis (val op fietsstang bijvoorbeeld) of als men een katheter in de plasbuis heeft gehad. Ook na operaties via de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. 

Kortom, er zijn heel wat redenen voor plasproblemen.
De arts zal de plasklachten nauwkeurig uitvragen. Ook kunt U een prostaat symptoom score lijst invullen.

Bij het lichamelijke onderzoek wordt naar de blaasstreek gekeken en kan met de vinger uw prostaat worden onderzocht. Dit is een wat onaangenaam, maar belangrijk onderzoek. De prostaat blijft uw hele leven groeien. De plasbuis loopt van de blaas door de prostaat. Op oudere leeftijd kan het soms voorkomen dat de plasbuis, door het groeien van de prostaat, gedeeltelijk wordt dichtgedrukt. Wanneer dat het geval is, gaat het meestal om een goedaardige prostaatvergroting.

Wanneer u een pijnlijk/branderig gevoel heeft tijdens het plassen, duidt dit meestal op een urineweginfectie of urethritis. Een urethritis is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) en meestal goed te verhelpen. Wilt u meer weten over urineweginfecties, klik dan hier.

Verliest u (zonder dat u dat wilt) urine, dan kan dit duiden op incontinentie. Het is belangrijk om dat na te laten kijken.
Andere aandoeningen kunnen samengaan met plasklachten. Bekend is dat bij suikerziekte of de ziekte van Parkinson. 
Een deel van de aandoeningen zijn te behandelen door uw huisarts. Voor andere problemen moet u echter naar de uroloog. 

Uw arts zal meestal met u bespreken wat de beste behandelingsmethode is. In veel gevallen zijn algemene adviezen zonder medicijnen een goede optie. Veel van de problemen verminderen na enige tijd weer. Extra drinken helpt vaak. Koffie en alcohol kunnen de blaas prikkelen. Probeer dat eens te minderen.
Maar ook medicijnen kunnen helpen de klachten te minderen. Dit gebeurt vaak wanneer er sprake is van een prostaatvergroting. 
Als de klachten lijken te komen van een overactieve blaas zijn daar ook medicijnen voor. 

Lukt het niet om een verbetering te krijgen met medicijnen door de huisarts dan kan onderzoek en behandeling door de uroloog u verder helpen.

Heeft u plasklachten door een goedaardige prostaatvergroting (BPH) en wilt u samen met uw specialist beslissen welke behandeling het best bij u past? Maak dan kosteloos een inlogcode aan bij de BPH keuzehulp.TUR-Prostaat

Informed creëert een gevalideerde interactieve medische bibliotheek in samenwerking met artsen! Met behulp van 3D animaties en content in een beveiligde online omgeving kunnen patiënten nu ongelimiteerd en on demand de informatie tot zich nemen. Shared decision making en uiteindelijk informed consent is hierdoor eenvoudig mogelijk. Start vandaag nog via https://informed.plus en maak van je patiënt een consultant.
Er zijn bij u prostaatproblemen geconstateerd.

In het Prostaatboek geven wij achtergrondinformatie over prostaatklachten bij mannen.

 • Wat is de ligging en functie van de prostaat?
 • Hoe ontstaat prostaatvergroting?
 • Welke onderzoeken worden zoal gedaan?
 • Wat zijn mogelijke behandelingen van een prostaatvergroting
 • Wat zijn de mogelijke behandelingen van prostaatkanker
We hopen dat u na het lezen van dit boekje beter begrijpt wat er gedaan kan worden aan prostaatvergroting of prostaatkanker.

Lees hier meer in het Prostaatboek