Als je last hebt van natte onderbroeken, of vaak blaasontsteking hebt, wil de dokter dat je samen met je ouders een poep- en plasdagboek bij houdt. Hieronder staat een voorbeeld. Het dagboek dat jij krijgt kan er een beetje anders uit zien

plasdagboek

Wat heb je nodig?

  • een maatbeker, om te meten hoeveel plas je plast
  • het plasdagboek
  • een pen
  • als je last hebt van natte broeken en inleggers of luiers gebruikt: een weegschaal om deze te wegen

Het poep- en plasdagboek is een papier waarop je een aantal dingen moet opschrijven. Het kan ook digitaal bijgehouden worden, bv in een app of via het digitale patiëntenportaal waar je ouders in kunnen. En soms zijn het twee aparte blaadjes: één voor plassen, en één voor poepen

- Drinken: hoe laat heb je gedronken? Hoeveel drinken was dat?
- Plassen: het tijdstip van de plas. Hoeveel plas heb je geplast per plas? Moest je nodig plassen, of niet (aandrang)?
- Urineverlies: had je tussen de plassen door een natte onderbroek? Zo ja, was dit een drupje, een scheut of een hele plas?
- Als je last hebt van urineverlies en je gebruikt iets in de kleding om de plas mee op te vangen (een verbandje, een luier), dan wil de dokter graag weten hoeveel plas er in het verband of luier zit. Hier kom je achter door eerst een droog verband of luier te wegen. Dan weeg je dan natte luier of het natte verband. Tot slot een rekensommetje: het gewicht van de natte luier/verband – het gewicht van een droge luier/verband = hoeveelheid plas verloren. Als je het moeilijk vind om dit zelf te doen, kan je vader of moeder je vast helpen.
- Poepen: hoe laat heb je gepoept? Hoe hard of hoe zacht was de poep?

Om te weten hoe hard je poep is, gebruiken we plaatjes: de Bristol stoelgangschaal. Je kan kijken op welke van de zeven soorten poep jouw poep het meeste lijkt.

bristol stoelgangschaal

Het poep- en plasdagboek zegt niet zoveel als je het maar één dag bijhoudt. Daarom moet je dit dagboek minimaal drie dagen bijhouden. Dat hoeven niet drie dagen achter elkaar te zijn.

Bij de volgende afspraak neem je alle dagboeken mee, en zal de dokter het met jullie bespreken. De dokter kan zo zien of je veel of weinig plast en poept. Ook kan de dokter zien of er veel of weinig in jouw blaas past.