Zaadbalkanker is een woekering van kiemcellen in één van de zaadballen. De basis voor deze aandoening wordt waarschijnlijk al gevormd in de foetale periode.

Zaadbalkanker komt voornamelijk voor bij jonge mannen tussen de 15 en 35 jaar. 

Indien u een vaste zwelling voelt in een testikel, is aanvullend onderzoek door middel van een echografie van het scrotum met bloedonderzoek op korte termijn van groot belang.

Kanker en seks
Kanker heeft invloed op de beleving van seksualiteit en intimiteit in een relatie. Wilt u meer weten over wat voor invloed kanker kan hebben op intimiteit met uw partner, kijk dan voor meer informatie en ervaringen op www.kankerenseks.nl


Bij een echografisch vastgestelde afwijking in de testikel, zal een operatieve verwijdering van de bal op korte termijn worden verricht.

Hierna volgt definitieve diagnose, waarna mogelijk aanvullende onderzoeken en/of behandelingen zullen plaatsvinden.

De leeftijdsgroep waarbinnen zaadbalkanker relatief het vaakst voorkomt ligt tussen 15 en 35 jaar. Jonge mannen kunnen zichzelf hierop controleren, bijvoorbeeld onder de douche of in bad. Daarbij is het de bedoeling, dat zij bij zichzelf met hun vingers proberen te voelen of er veranderingen zijn opgetreden aan hun zaadballen en of beide ballen van elkaar zijn gaan verschillen.

De verschillen kunnen een aanduiding zijn, dat er een afwijking is ontstaan, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Ga er in elk geval wel mee naar de huisarts.