Alles Over Urologie
 • Vernauwde voorhuid

  Inleiding

  Aan het eind van de penis zit de eikel. Deze is erg gevoelig. Er zit een dun, rekbaar stukje huid overheen: de voorhuid. De voorhuid zit aan de achterkant aan de penis vast met een soort ‘riempje’. De voorhuid ziet er bij iedere jongen anders uit. Het varieert van bijna geen voorhuid tot een ruime voorhuid in een soort ‘tuitje’.

  Bij de geboorte zijn de voorhuid en de eikel vaak tot een geheel verkleefd. Met het ouder worden komt dit vanzelf los. Vanaf de leeftijd van 4 jaar kan de voorhuid bij de meeste jongens voorzichtig worden teruggeschoven. Wanneer het terugschuiven niet (goed) lukt, forceer dit dan niet. Dit kan pijn doen en scheurtjes veroorzaken in de huid. Daardoor ontstaan littekens en kan de voorhuid nog nauwer worden. Bij de meeste kinderen komt de voorhuid uiteindelijk vanzelf los.

  Een vernauwde voorhuid ontstaat meestal door een huidafwijking. Ook kan het riempje waarmee de voorhuid aan de penis vast zit, te kort zijn.

  Mogelijke gevolgen?

  Wanneer de voorhuid niet (goed) over de eikel kan worden teruggeschoven, hoeft dit geen klachten te geven. Wel kan het hierdoor moeilijk zijn om onder de voorhuid goed schoon te kunnen maken.

  De volgende klachten kunnen ontstaan door een vernauwde voorhuid:

  • wanneer de voorhuid het plassen belemmert (de voorhuid gaat dan bol staan tijdens het plassen)
  • wanneer urine achterblijft tussen de voorhuid en de eikel. Hierdoor kan een ontsteking van de eikel en de voorhuid ontstaan.
  • pijn aan de eikel
  • pijn bij het plassen
  • plassen met een slappe straal
  • wanneer uw kind vaak maar kleine beetjes plast

  Wanneer uw kind last heeft van één of meer van deze klachten, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. De huisarts zal bekijken wat er precies aan de hand is. Wanneer het nodig is, zal uw kind worden doorverwezen naar de uroloog.

  Wat is er aan te doen?

  Er wordt eerst een crème gebruikt die de voorhuid soepeler kan maken. De crème wordt 4 weken lang 2 keer per dag aangebracht op de voorhuid. Daarna wordt geprobeerd de voorhuid voorzichtig terug te trekken.
  Wanneer de voorhuid na 4 weken nog te nauw is, wordt de behandeling meestal nog 4 weken verlengd. Met deze behandeling wordt de voorhuid in de meeste gevallen voldoende opgerekt, waardoor er geen klachten meer zijn.
  Wanneer de behandeling met crème geen succes heeft, wordt een operatie uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer de voorhuid erg vernauwd is door stug littekenweefsel.

  Wanneer een operatie noodzakelijk is, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • De voorhuid wordt alleen losgemaakt.
  • De voorhuid wordt losgemaakt en gedeeltelijk weggehaald.
  • De voorhuid wordt helemaal weggehaald.
  • Het riempje waarmee de voorhuid vastzit, wordt losser gemaakt.

  De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Na de operatie zal de penis er normaal uitzien. Het ziekenhuis zal u voor de operatie uitgebreid inlichten over de gang van zaken. Ook krijgt u adviezen mee voor thuis, na de operatie.

   

 • Feiten of fabels
 • "De leeftijd waarop zaadbalkanker vaker voorkomt dan gemiddeld begint al bij 15 jaar."

  Feit: 

  De leeftijdsgroep waarbinnen zaadbalkanker relatief het vaakst voorkomt ligt tussen 15 en 35 jaar. Jonge mannen kunnen zichzelf hierop controleren, bijvoorbeeld onder de douche of in bad. Daarbij is het de bedoeling dat zij bij zichzelf met hun vingers proberen te voelen of er veranderingen zijn opgetreden aan hun zaadballen en of beide ballen van elkaar zijn gaan verschillen. De verschillen kunnen een aanduiding zijn dat er een afwijking is ontstaan, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ga er in elk geval wel mee naar de huisarts.

  Creëer uw eigen zorg!
  Volgend jaar zal er een nieuwe netwerkrichtlijn ‘subfertiliteit’ gepubliceerd worden. Deze richtlijn komt tot stand door een samenwerking tussen huisartsen, gynaecologen, urologen, embryologen, klinisch chemici en psychologen, en moet ervoor zorgen dat de fertiliteitszorg in Nederland verbetert. We willen hierin ook graag de mening van de patiënten meenemen, want deze kunnen ons als geen ander vertellen hoe de zorg het best geregeld zou kunnen worden. Via een wikipedia-achtige methode zal om uw wensen en behoeften gevraagd worden op de website van de patiëntenvereniging Freya, zgn. ‘Wikifreya’. Als u interesse heeft, bezoek dan deze website om de door ons voorgestelde aanbevelingen naar believen te veranderen dan wel aan te vullen. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u die sturen naar kkcz@umcn.nl
 • Uw mening
 • Heeft u wel eens moeite of pijn bij het plassen?
  Ja
  Nee

 
Print deze pagina