Alles Over Urologie
 • Plasproblemen 

  Inleiding

  Plasproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Veel mannen met plasproblemen zijn bang prostaatkanker te hebben. In de meeste gevallen is daar echter geen sprake van. Meestal zijn de klachten ook gemakkelijk te verhelpen. Het onderwerp prostaatkanker zal hierna ook niet verder worden besproken.

  Niet alle oorzaken kunnen hier genoemd worden. Bespreek plasproblemen daarom altijd met uw arts.
   

  Figuur: Urinewegen van de man

  Mogelijke oorzaken

  Wanneer het plassen lastiger wordt, heeft dit vaak te maken met de leeftijd. Blaas, prostaat en de zenuwen, die alles aansturen, veranderen in de loop van tijd. Hoe ouder de blaas wordt, hoe meer het voorkomt dat het legen moeilijker gaat. Ook de prostaat kan groeien en de uitgang van de blaas vernauwen of blokkeren. Daarnaast kan de bekkenbodem nog van invloed zijn. Ook zijn er een aantal medicijnen die het plaspatroon veranderen of het plassen bemoeilijken. Berucht zijn de plastabletten die bedoeld zijn om vocht kwijt te raken. Plasklachten kunnen ook komen door vernauwingen in de plasbuis. Een vernauwing in de plasbuis kan voorkomen na een infectie, na een beschadiging van de plasbuis (val op fietsstang bijvoorbeeld) of als men een katheter in de plasbuis heeft gehad. Ook na operaties via de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. Kortom, er zijn heel wat redenen voor plasproblemen.

  Hoe kunt u het herkennen?

  Plasproblemen worden duidelijk doordat er klachten zijn met het plassen. Veel voorkomende klachten:

  • dikwijls moeten plassen
  • vaker ’s nachts moeten plassen
  • moeilijk kunnen ophouden van de urine
  • het moeilijk op gang komen van het plassen
  • een zwakke straal
  • langdurig staan plassen, plassen in porties
  • nadruppelen na het plassen

  Uw arts zal vragen of u deze klachten heeft gehad.

  Bij het lichamelijke onderzoek wordt naar de blaasstreek gekeken en kan met de vinger uw prostaat worden onderzocht. Dit is een wat onaangenaam maar belangrijk onderzoek. De prostaat blijft uw hele leven groeien. De plasbuis loopt van de blaas door de prostaat. Op oudere leeftijd kan het soms voorkomen dat de plasbuis, door het groeien van de prostaat, gedeeltelijk wordt dichtgedrukt. Wanneer dat het geval is, gaat het meestal om een goedaardige prostaatvergroting.

  Wanneer u een pijnlijk/branderig gevoel heeft tijdens het plassen, duidt dit meestal op een urineweginfectie of urethritis. Een urethritis is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) en meestal goed te verhelpen. Wilt u meer weten over urineweginfecties, klik dan hier.

  Verliest u (zonder dat u dat wilt) urine, dan kan dit duiden op incontinentie. Het is belangrijk om dat na te laten kijken.
  Andere aandoeningen kunnen samengaan met plasklachten. Bekend is dat bij suikerziekte of de ziekte van Parkinson.
   
  Wat is er aan te doen?

  Een deel van de aandoeningen zijn te behandelen door uw huisarts. Voor andere problemen moet u echter naar de uroloog.

  Uw arts zal meestal met u bespreken wat de beste behandelingsmethode is. In veel gevallen zijn algemene adviezen zonder medicijnen een goede optie. Veel van de problemen verminderen na enige tijd weer. Extra drinken helpt vaak. Koffie en alcohol kunnen de blaas prikkelen. Probeer dat eens te minderen.
  Maar ook medicijnen kunnen helpen de klachten te minderen. Dit gebeurt vaak wanneer er sprake is van een prostaatvergroting. Als de klachten lijken te komen van een overactieve blaas zijn daar ook medicijnen voor.
  Lukt het niet om een verbetering te krijgen met medicijnen door de huisarts dan kan onderzoek en behandeling door de uroloog u verder helpen.

  Meer informatie:

  Plasproblemen bij mannen, wat doet de huisarts?

  Om de plasklachten in beeld te brengen kunt u een plasdagboek bijhouden 

 • Feiten of fabels
 • "Na het plassen moet je het gevoel hebben dat je blaas echt leeg is."

  Feit:

  Na het plassen moet je het gevoel hebben dat je blaas echt leeg is.
  Sommige mannen plassen als ze ouder worden steeds meer met een ‘zuinig‘ straaltje en ze hebben het gevoel dat ze de laatste druppels er bijna moeten uitschudden. Daarna hebben ze het gevoel dat hun blaas nog steeds niet leeg is. Mogelijk is er dan sprake van een vergrote prostaat. Dit komt veel voor naarmate een man ouder wordt. Het is verstandig om even langs de huisarts te gaan om te laten controleren of het een normale vergroting betreft.

  Creëer uw eigen zorg!
  Volgend jaar zal er een nieuwe netwerkrichtlijn ‘subfertiliteit’ gepubliceerd worden. Deze richtlijn komt tot stand door een samenwerking tussen huisartsen, gynaecologen, urologen, embryologen, klinisch chemici en psychologen, en moet ervoor zorgen dat de fertiliteitszorg in Nederland verbetert. We willen hierin ook graag de mening van de patiënten meenemen, want deze kunnen ons als geen ander vertellen hoe de zorg het best geregeld zou kunnen worden. Via een wikipedia-achtige methode zal om uw wensen en behoeften gevraagd worden op de website van de patiëntenvereniging Freya, zgn. ‘Wikifreya’. Als u interesse heeft, bezoek dan deze website om de door ons voorgestelde aanbevelingen naar believen te veranderen dan wel aan te vullen. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u die sturen naar kkcz@umcn.nl
 • Uw mening
 • Heeft u wel eens moeite of pijn bij het plassen?
  Ja
  Nee

 
Print deze pagina