Als je ’s nachts in bed plast, is dat soms omdat je heel diep slaapt. Het seintje ‘volle blaas’ komt dan niet goed aan bij je hersenen als je slaapt. Je plast dan in je bed in plaats van dat je wakker wordt. Dit kan heel vervelend zijn. Daarom adviseert de dokter soms een plaswekker.

Hoe werkt een plaswekker?

De plaswekker is een speciale onderbroek. Als de onderbroek een plas meet, gaat er een heel hard alarm af. Daar wordt je wakker van. Ook je ouders worden dan wakker. Je ouders kunnen je dan helpen om goed wakker te worden en te gaan plassen. Het is erg belangrijk dat je zelf het alarm uitzet (en niet je ouders). Als je geplast hebt en droge kleren aan hebt, zet je het alarm weer aan en ga je weer slapen. Als er dan een nieuwe bedplas komt, gaat het alarm opnieuw af.

Op deze manier leren je hersenen om het ‘volle blaas’ seintje beter door te krijgen, ook als je slaapt.

Hoe lang moet je de plaswekker gebruiken?

Het werkt vaak niet direct: je moet het elke nacht gebruiken totdat je 14 nachten, dus twee weken, achter elkaar droog bent geweest. Als je na drie maanden nog vaak in bed plast, heb je een nieuwe afspraak bij de dokter nodig. 

Andere adviezen

De plaswekker werkt het beste als je ook rekening houdt met hoeveel drinken je in de avond nog drinkt. Het advies is om twee uur voor het slapen gaan niets of alleen een klein beetje te drinken.

Ook helpt het om net voor het slapen gaan nog een keer te plassen.

Verder is het belangrijk dat je overdag genoeg drinkt en dat je elke dag zachte poep hebt.

Kans van slagen

Als je al deze dingen doet samen met de plaswekker, zijn de meeste kinderen uiteindelijk droog: 5 tot 8 van de 10 kinderen is droog na 2 tot 3 maanden trainen met de plaswekker

Er zijn heel veel verschillende merken plaswekkers. Het advies voor ouders is om via uw zorgverzekering na te vragen welke zij aanraden.