Bij de ziekte van Peyronie ontstaat er littekenweefsel in een of beide zwellichamen van de penis. Daardoor rekt het zwellichaam niet helemaal mee bij erectie en buigt de penis krom als hij stijf wordt.

Komstand van de penis kan problemen geven bij het vrijen. Van de duizend mannen hebben er maar 1 of 2 de ziekte van Peyronie. De ziekte van Peyronie begint vaak bij mannen tussen de 40 en 60 jaar oud. Het is niet bekend waarom sommige mannen wel en anderen niet de ziekte van Peyronie krijgen. Erfelijkheid kan een rol spelen.

Bij de ziekte van Peyronie zijn de stoffen die voor littekenvorming zorgen (fibroblasten) in uw penis extra actief. De fibroblasten zorgen voor een verharding in het zwellichaam van de penis. De verhardingen die in de penis ontstaan zijn goedaardig.

De ziekte van Peyronie begint vaak met pijnlijke erecties of met een kromme stand bij erectie. Bij bijna iedereen verdwijnt de pijn weer binnen een jaar. Met de tijd gaat de penis als hij stijf wordt steeds krommer staan. Na een jaar wordt zelden nog een verslechtering gezien. Soms is de kromstand zo erg dat vrijen moeilijk of onmogelijk wordt. Soms drukt de verharding van de zwellichamen ook op de zenuwbanen van de penis, waardoor u minder gevoel in uw eikel kunt hebben.

De ziekte van Peyronie is genoemd naar de Fransman Peyronie, die deze ziekte heeft ontdekt.

Als u verwezen bent naar de uroloog zal deze u vragen om een foto van het boven en zijaanzicht van uw penis in erectie. Tevens zal hij u vragen de lengte van de binnen en buitenbocht van uw penis in erectie te meten.

De uroloog zal uw penis ook onderzoeken en hierbij voelen naar de verhardingen. De arts zal ook zelf nog de streklengte van de penis nameten. 

Er bestaan geen medicijnen die de ziekte van Peyronie ongedaan maken. Wel zijn er medicijnen die soms (tijdelijk) verbetering van de pijn geven. De werking van de medicijnen is niet wetenschappelijk aangetoond.

Als er problemen zijn bij het vrijen kan de huisarts u verwijzen naar een gespecialiseerd uroloog. Gelukkig is bij de meeste mannen met de ziekte van Peyronie de kromstand minimaal en lukt vrijen wel. Er is dan geen verwijzing naar een uroloog nodig. Als u bent verwezen, bespreekt de uroloog afhankelijk van u situatie een behandeling met u. U komt daar alleen voor in aanmerking als de ziekte stabiel is.

Afhankelijk van uw erecties, de lokatie en de ernst van de kromstand kan de uroloog u een penoplicatie of een graftplastiek bespreken. Meer informatie vindt u hieronder.

Nadelen en risico's van deze operatie zijn een kleinere penis na de operatie, voelbare of pijnlijke 'knoopjes' van littekenweefsel, verslechtering van erecties en de kans dat u een verminderd gevoel van orgasme heeft.

 

Een penoplicatie is een standscorrectie van uw penis. Bij sommige mannen heeft de penis een kromme stand. Dit kan klachten geven bij de geslachtsgemeenschap. Tijdens de operatie verandert de uroloog de stand van uw penis.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan is het soms nodig dat u het gebruik hiervan van tevoren staakt. Dit gaat in overleg met uw arts.

De operatie

De uroloog maakt een kleine snede in uw penis of rond de voorhuid. Vervolgens wordt en een kunstmatige erectie gemaakt om de kromstand precies te kunnen zien. Middels hechtingen wordt de kromming gecorrigeerd. Daarna wordt opnieuw een kunstmatige erectie opgewekt en wordt het resultaat bekeken. Zo nodig kunnen nog meer corrigerende hechtingen geplaatst worden. Soms kan het nodig zijn om de voorhuid te verwijderen. Er wordt dan een soort besnijdenis gedaan.

Deze correctie werkt alleen als de kromming niet erg groot is. Door tegenover de plaatst van het verkalkte bindweefsel, de plaque, hechtingen te plaatsen,  kan de bindweefstelwand ook aan deze kant niet meer rekken. Het verlies aan elasticiteit zit nu aan beide zijden waardoor de kromming wordt opgeheven. De penis verliest hierdoor in erectie iets aan lengte. De hechtingen zijn voelbaar onder de huid, maar geven zelden problemen.

Nazorg

Als u een ruggenprik heeft gehad, zijn uw benen de eerste uren na de operatie nog gevoelloos. Dit gevoel komt langzaam terug. Op de avond van de operatie mag u weer normaal eten. U heeft een blaaskatheter. Dit is een slang die in uw blaas zit om de urine weg te laten lopen. In overleg met de arts wordt de katheter de dag na de operatie verwijderd. Om de penis is meestal een drukverband aangebracht. Dit blijft enkele dagen zitten.  U heeft onderhuidse hechtingen die blijven zitten en uitwendige hechtingen die vanzelf oplossen.

Meestal mag u na ongeveer drie dagen naar huis. Bij uw ontslag krijgt u een afspraakkaart mee voor een controle bezoek op de polikliniek. Het is belangrijk dat u voor een goede hygiëne zorgt. Spoel daarom de penis twee keer per dag schoon onder de douche. De zwelling rond het wondje op de penis trekt na verloop van tijd weer weg. Als de wond normaal geneest, dan is gemeenschap na 4 weken weer toegestaan.

Mogelijke complicaties/risico's

De operaties zijn over het algemeen veilig. Maar het resultaat is niet volledig te voorspellen. De penis wordt niet altijd kaarsrecht en het goed functioneren van de penis is ook belangrijk. De erectie moet daarbij behouden blijven. Een vervelende complicatie is een nabloeding, maar deze zijn goed te behandelen. Het is mogelijk dat het gevoel in de eikel vermindert. Dit gaat meestal na een paar maanden over.

Een genezende behandeling voor de ziekte van Peyronie is er helaas nog niet. Soms is de kromstand van de penis dusdanig, dat gemeenschap pijnlijk of zelfs onmogelijk is. In dat geval kan een chirurgische correctie van de penis uitkomst bieden. Indien de penisverkortende procedures tekort schieten dan wel teveel lengteverlies opleveren, kan worden gekozen voor een penisverlengende procedure. 

Voorbereiding

Meld vantevoren aan de uroloog of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. In overleg met de uroloog stopt u het gebruik van deze medicijnen geruime tijd voor de operatie. Neem een strakke onderbroek of zwembroek mee.

De operatie

Indien de penisverkortende procedures tekort schieten dan wel teveel lengteverlies opleveren, kan worden gekozen voor een penisverlengende procedure. Door het in- of uitsnijden van de beperkende plaque wordt een standscorrectie bereikt. Er is dan uiteraard een gat in de zwellichamen ontstaan. Dit dient te worden afgedekt met een graft. Hiervoor zijn zeer veel verschillende materialen gebruikt. Hoewel een penisverlengende correctie wellicht aantrekkelijker lijkt, is deze operatie veel uitgebreider en gaat gepaard met meer risico’s. Er is een significant grotere kans op het ontstaan van erectiestoornissen. Het verstoren van de bezenuwing treedt met enige regelmaat op. Dit kan gevoelsverlies in de eikel opleveren.

Nazorg

Het gevoel rondom de eikel kan (tijdelijk) verminderen. En ook bij deze ingreep is er sprake van lengteverlies van de penis, al is dit wel minder dan bij een cavernoplicatie.

Zes weken na de operatie heeft u een controle afspraak bij de uroloog op de polikliniek urologie.

Door de ziekte van Peyronie kan de intimiteit en de seks veranderen.

  • Praat met uw partner over de veranderingen die u bemerkt in uw penis.
  • Vertel wat u voelt tijdens de seks en wat er anders gaat.
  • Soms lukt het niet meer om met de penis in de vagina te komen. Bespreek dan samen andere mogelijkheden.

Soms krijgen mannen depressieve gedachten door de veranderende penis. Ze gaan negatief over zichzelf denken. Ook daardoor kan de seks minder gaan. Een open gesprek met uw partner kan veel problemen voorkomen. Samen valt er veel op te lossen.