Bij de meeste patiënten met blaaskanker is de tumor oppervlakkig en kan met één ingreep alles verwijderd worden. Wel is er vaak nog een aanvullende behandeling nodig in de vorm van blaasspoelingen met een medicijn.

Door die spoelingen wordt de kans dat de tumor terugkomt kleiner. Ook zijn er aanwijzingen dat hiermee de agressiviteit van de tumor kan worden geremd. Een blaasspoeling met BCG (kunstmatig verzwakte ziektekiemen Bacillus Calmette-Guérin) zorgt ervoor dat het afweersysteem van de blaas geactiveerd wordt. Zo kan het afweersysteem kwaadaardige cellen in de blaas aanpakken.

De behandeling

De behandeling bestaat sowieso uit zes spoelingen; één keer per week één spoeling. Daarna volgt meestal nog een  'onderhoudsschema'. Dat betekent dat u in de derde en zesde maand na uw operatie, drie spoelingen krijgt: één keer per week één spoeling. Daarna krijgt u elk half jaar nog drie spoelingen: één keer per week één spoeling. In totaal krijgt u tijdens een periode van één of drie jaar spoelingen.

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel. U hoeft alleen de onderkleding naar beneden te doen. De verpleegkundige reinigt de uitwendige opening van uw plasbuis. Vervolgens brengt zij een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas waarmee zij de blaas eerst helemaal leeg laat lopen. Het inbrengen van de katheter kan een onaangenaam gevoel veroorzaken.

Via de katheter laat de verpleegkundige de vloeistof BCG in de blaas lopen. Het is de bedoeling dat u probeert de spoeling twee uur (maar niet langer dan drie uur) in de blaas te houden. De verpleegkundige biedt u een inlegkruisje aan.

Vóór iedere blaasspoeling zal de verpleegkundige vragen of u last heeft gehad van bijwerkingen. Bij klachten zal uw urine worden onderzocht. 

Het inbrengen van de katheter en het laten inlopen van de vloeistof duurt bij elkaar ongeveer vijf minuten. U kunt direct daarna naar huis.

 

 

Nazorg

  • Na twee uur kunt u de vloeistof thuis zittend op het toilet uitplassen. Daarna de handen goed wassen. Dit om besmetting van de omgeving of andere personen te voorkomen. Na het uitplassen van de spoeling spoelt u het toilet zo mogelijk tweemaal door, met het deksel erop. Daarna maakt u het toilet schoon met chloor.
  • Mannen raden wij aan in ieder geval twee dagen zittend te plassen.
  • Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur nadat u de spoeling heeft uitgeplast extra drinkt om infectie te voorkomen.
  • Het is niet precies bekend hoelang eventuele resten van een BCG-spoeling achterblijven in uw blaas. Daarom adviseren wij om gedurende 1 week, na het toedienen van de blaasspoeling, een condoom te gebruiken.

Bijwerkingen

  • De vloeistof kan soms irritatie geven aan de blaas. U heeft dan een branderig gevoel en vaker drang om te plassen. Ook kan het voorkomen dat uw urine bloederig is. Meestal duurt dit enkele uren tot twee dagen. Verdwijnen deze klachten niet? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie waar u behandeld wordt. 
  • Een grieperig gevoel met een temperatuurverhoging (38,5 °C) kan binnen vier uur ontstaan. Dit hoort na twee dagen over te zijn. Duurt dit langer? Neem dan contact op met de uroloog. Is uw temperatuur 39 °C of hoger? Neem dan direct contact op met de uroloog. Buiten kantooruren belt u naar de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis waar u wordt behandeld.