In overleg met uw arts zal er bij u een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd.

De meest voorkomende reden hiertoe is een te nauwe voorhuid. Gevolg hiervan kan zijn dat er moeilijkheden optreden bij plassen, pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid.

Vanaf 1 januari 2017 wordt een medisch noodzakelijke besnijdenis vergoed door de basisverzekering. Voor informatie over een besnijdenis om niet-medische redenen kunt u contact opnemen met
een zelfstandige besnijdingskliniek in uw buurt.

Bij volwassenen kan de ingreep poliklinisch onder lokale verdoving plaats hebben. Hiertoe wordt de penis verdoofd door 1 of 2 injecties ter plaatse van de basis van de penis te geven. Afgeraden wordt om na de ingreep zelf een auto te besturen; geadviseerd wordt om voor vervoer naar huis zorg te dragen. Eventueel gebruik van bloedverdunnende middelen dient gemeld te worden en in overleg met uw arts dienen deze voor de ingreep gestaakt te zijn. Bij kinderen zal de operatie onder algehele narcose plaats vinden en in dagbehandeling.

De operatie

Na lokale verdoving wordt de penis gedesinfecteerd, waarna de omgeving met steriele doeken wordt afgedekt. De ingreep duurt 20-30 minuten. Bij de operatie wordt de voorhuid verwijderd en worden er rondom oplosbare hechtingen geplaatst aan de basis van de eikel. Na de operatie wordt de penis verbonden, vaak met een vettig gaas (unitule) of zalf en vervolgens steriele gazen. 

Nazorg

Deze hechtingen lossen meestal na 7 dagen op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Na besnijdenis is de eikel meestal onbedekt. Dit kan met name de eerste dagen zeer gevoelig zijn. Vóór de ingreep zijn er vaak verklevingen aanwezig tussen voorhuid en eikel. Deze worden dan tijdens de operatie losgemaakt en hierdoor ziet de eikel er enkele dagen na de operatie rood en gezwollen uit. Na ruim een week ontstaat er geleidelijk een nieuwe huidlaag.

Na de ingreep is het verstandig het de rest van de dag rustig aan te doen. Na het plassen dient u het verband te verschonen. De volgende dag mag u weer douchen. Geadviseerd wordt twee weken niet te sporten, te zwemmen of naar de sauna te gaan en normaal ondersteunende onderbroeken (geen boxershorts) te dragen.
U mag geen geslachtsgemeenschap hebben gedurende 6 weken. Na de ingreep kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Om deze te bestrijden kunt u paracetamol tabletten nemen. Ook kunt u enkele dagen een branderig gevoel hebben tijdens het plassen; bij doorplassen verdwijnt dit gewoonlijk weer. Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, die kunnen gaan schrijnen.

Complicaties

De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms treedt een wondgenezingsstoornis op in de vorm van infectie of abces. Indien de pijn steeds erger wordt, er pus of bloed uit de wond komt, de penis steeds dikker wordt of u koorts krijgt boven 38,5oC moet u contact opnemen met uw uroloog.