Blaasspoelingen met cytostatica verkleinen de kans op het terugkeren van de poliepen. Bij de chemohyperthermie behandeling verwarmen we de blaaswand (hyperthermie) plaatselijk. Tegelijkertijd spoelen we de blaas met een tumorceldodend geneesmiddel (cytostatica). 

Cytostatica blokkeren de celdeling waardoor de celgroei remt. Hierdoor kunnen kankercellen zich niet meer vermenigvuldigen. De cytostatica Mitomycine en Epirubicine kunnen we gebruiken bij een chemohyperthermie behandeling. De uroloog bespreekt vooraf met u welke behandeling voor u het beste is en hoeveel spoelingen u nodig heeft. Het aantal spoelingen hangt af van de aard van de poliepen en hoe vaak ze terugkeren. Het varieert van wekelijkse tot maandelijkse spoelingen.

De behandeling

Als u een blaasontsteking wordt de blaasspoeling uitgesteld. De ontsteking wordt eerst behandeld met antibiotica.

De behandeling duurt in totaal ongeveer 75 minuten. Na het ontbloten van het onderlijf neemt u plaats op de behandeltafel. De behandelend arts maakt uw geslachtsdeel schoon met natte steriele wattenbollen. Vervolgens wordt een verdovende gelei in de plasbuis gespoten. De arts brengt een speciale katheter via de plasbuis in uw blaas. Hij of zij sluit de katheter aan op het Synergo apparaat. Het Synergo apparaat heeft 3 belangrijke functies:

  1. Gelijkmatige verwarming van de blaaswand door een kleine antenne die radiostraling afgeeft (microgolven).
  2. Controle van de temperatuur door 3 gevoelige sensoren, zodat de temperatuur in de blaas constant blijft
  3. Circulatie van de gekoelde cytostatica in en uit de blaas.

De arts brengt de cytostatica via de katheter in uw blaas. De cytostatica blijft gedurende 20 minuten in uw blaas met een temperatuur van 42 graden. Daarna wordt deze vervangen door nieuwe cytostatica. Ook deze blijft 20 minuten in uw blaas met een temperatuur van 42 graden.

Daarna haalt de arts de cytostatica via de katheter uit uw blaas en verwijdert hij of zij de katheter. 

 

 

Nazorg

Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur extra drinkt (minimaal 1,5 tot 2 liter vocht) om een infectie te voorkomen.

U wordt aangeraden om de eerste 2 dagen na de behandeling zittend te plassen. Zo plast u de resten van de cytostatica in de urine zo veilig mogelijk uit.

Tot 2 dagen na de Synergo behandeling moet u bij geslachtsgemeenschap een condoom gebruiken. Dit is om besmetting met resten van de cytostatica te voorkomen. Daarnaast moet u gedurende 2 maanden na de Synergo behandeling ook anticonceptie gebruiken. Dit is om zwangerschap te voorkomen.

Bijwerkingen

  • U kunt meer aandrang voelen, vaker moeten plassen en het plassen kan een branderig gevoel geven.
  • Er kan wat bloed bij de urine zitten.
  • Er kan een allergische reactie optreden in de vorm van huiduitslag.

Deze bijwerkingen verminderen doorgaans na 2 tot 3 dagen. Door veel te drinken verdwijnen de bijwerkingen sneller. Als bijwerkingen ernstiger zijn bespreekt uw behandelend arts met u hoe dit het best behandeld kan worden.