Movember werd in 2003 in Australië opgericht om geld in te zamelen voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek. Via de VS en het Verenigd Koninkrijk bereikte de stichting ook Nederland, waar nu duizenden mannen in de maand november hun Movembersnor laten staan.

Zij zamelen hiermee geld in, dat vervolgens door Movember aan onderzoek wordt gedoneerd. Fondsen die worden opgehaald in Nederland worden ook uitgegeven in Nederland. 70% van de ingezamelde gelden wordt besteed aan KWF-Movember onderzoeksprojecten naar teelbal- en prostaatkanker.

Naast prostaat- en teelbalkankeronderzoek besteedt Movember steeds meer aandacht aan de mentale gezondheid van de man. Volgens Movember krijgt één op de acht mannen in hun leven te maken met prostaatkanker, komt teelbalkanker vaker voor bij mannen tussen de 18 en 40 dan bij andere leeftijdscategorieën en is wereldwijd 75% van de slachtoffers van zelfdoding man.

Movember Run

Zaterdag 28 november 2020 zou de achtste editie van de Movember Run plaatsvinden in het Vondelpark in Amsterdam. Het doel: geld inzamelen voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek en aandacht vragen voor de mentale gezondheid van de man. 

Het Covid-virus gooide echter roet in het eten. Na lang wikken en wegen hebben de organisatoren -4 enthousiaste vrijwilligers- besloten om het evenement toch door te laten gaan, maar in virtuele vorm. En om van een nood een deugd te maken kun je dit jaar gedurende de hele maand, vanaf iedere locatie, meedoen aan de Run. Je kunt op elk moment tussen 1 november en 30 november starten met je deelname. Aanmelden doe je via movemberrun.nl.

De Movember Run zou de Movember Run niet zijn zonder verkleedthema. In het roerige jaar 2020 is heel toepasselijk gekozen voor het thema “The Roaring 20’s”, de tijd van onder andere Charlie Chaplin en Coco Chanel. Wie niet bang is om een beetje vreemd aangekeken te worden kan dus verkleed als 20’s-personage een mooie afstand rennen (wandelen of skaten mag trouwens ook). Filmpjes hiervan kunnen worden ingestuurd en het leukste filmpje maakt kans op een prijs. Daarnaast zijn er prijzen voor wie gedurende november de meeste kilometers heeft afgelegd en voor wie het meeste geld heeft opgehaald. En tot slot kun je in de prijzen vallen als je een perfecte snor weet te rennen en dit vastlegt met je hardloop-app. Het MoRun-team verheugt zich alvast op alle inzendingen!

Hoewel de Movember Run altijd een ludiek evenement is, is de boodschap serieus: mannen sterven onnodig te jong. Daarom vraagt de MoRun aandacht voor prostaatkanker, teelbalkanker en zelfmoord onder mannen. Dit jaar staat het thema mental health centraal en dat is niet voor niets. Door het coronavirus ervaren steeds meer mensen psychische problemen, terwijl hulp krijgen juist steeds lastiger wordt. Openheid en erover praten is daarom belangrijker dan ooit. Draag dus ook je steentje bij aan het verbeteren van de (mentale) gezondheid van de man en schrijf je in voor de Virtual Movember Run 2020! Doneren kan ook via tiny.cc/MoRun.