Sinds enige weken wordt er in diverse publieke kanalen aangespoord tot het individueel opsporen van prostaatkanker met behulp van een zelf-test onder de naam Mytest Prostaat van de firma Mylan .

Deze thuistest geeft eenmalig een aanwijzing of het PSA bloedgehalte hoger is dan 4 ng/ml, of niet. De informatie meldt dat urologen aanraden alle mannen ouder dan 45 jaar jaarlijks hun PSA te laten testen. Tevens om bij verhoging de huisarts te raadplegen.  Op de website van Mylan wordt aangeduid dat ‘de meeste prostaatkankers langzaam groeien en daarmee niet (direct) gevaarlijk zijn’, met referentie naar de website van het KWF over prostaatkanker. De testinformatie claimt dat in meer dan 90 % een verhoogde uitslag overeenkomt met een verhoging gemeten door reguliere laboratorium testen.

De Nederlandse Vereniging voor Urologie en de ProstaatKanker Stichting ondersteunen bovenstaande handelwijze niet, en maken de Nederlandse huisartsen erop attent dat mannen alvorens te screenen hun keuze dienen te onderbouwen door gebruik van gevalideerde keuzehulpen en risico indicatoren (thuisarts.nl; Prostaatwijzer.nl), zodat de voor- en nadelen van een diagnostisch traject en uitkomst helder zijn. Bij een keuze tot screening wordt huisartsen geadviseerd gebruik te maken van gevalideerde laboratoriumtesten en volgens de in de richtlijn genoemde PSA afkapwaarde van 3,0 ng/ml te verwijzen  naar de Uroloog. Deze zal  in combinatie met een indicatie van het prostaatvolume bij verhoogd risico op kanker zorgen voor verdere beeldvormende technieken en prostaatbiopsie.