Het doel van de behandeling met bulking agents is om de plasbuis wat nauwer te maken. De uroloog spuit een speciale gelei (bulking agent) in de wand van de plasbuis , net onder de blaas.

De plasbuis wordt wat nauwer, waardoor ongewild urineverlies verminderd of zelfs verdwijnt. Het is een ingreep met weinig complicaties en korte hersteltijd. De behandeling kan plaatsvinden op de polikliniek onder plaatselijke verdoving. Of op de operatiekamer onder narcose.

 

 

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de patienten droger is na de ingreep en dat ongeveer 80% tevreden is met de ingreep. Als u niet tevreden bent na deze ingreep is het altijd mogelijk om wat gel bij te spuiten of er kan alsnog een kunststofbandje onder de plasbuis geplaatst worden. 

De ingreep

Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel met uw benen in beensteunen. U wordt onder narcose gebracht of u krijgt een plaatselijke verdoving in de plasbuis. Daarna spuit de uroloog de gelei in de wand van de plasbuis. Hierbij gebruikt de uroloog een kleine kijkbuis (cystoscoop) die de uroloog in de plasbuis brengt. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg

U kunt dezelfde dag het ziekenhuis verlaten als u heeft laten zien dat u goed kunt leeg plassen. Dit meten we op de afdelig door een echo van de blaas te maken, nadat u geplast heeft. Meestal lukt het leeg plassen al de eerste keer. Zelden duur het langer dan een of twee dagen. Als u niet goed kunt ( uit) plassen wordt de blaas geleegd met een dunne katheter. Blijft u dit probleem houden, dan kunnen we aanleren hoe u de blaas kunt legen.

U wordt geadviseerd om regelmatig en op vaste tijden (om de 3 tot 4 uur) te plassen, 1,5 tot 2 liter per 24 uur te drinken. De eerste twee weken geen zwaar werk te doen en de eerste vier weken niet sporten of fietsen en geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Bijwerkingen

Bij de eerste keer plassen kan er wat bloed bij de urine zitten. Ook kan het plassen wat branderig aanvoelen. Dit komt door de wondjes die in de plasbuis zitten. U hoeft zich geen zorgen te maken. Dit gaat meestal vanzelf over. Er is een klein risico op een blaasontsteking.