Een penoplicatie is een standscorrectie van uw penis. Bij sommige mannen heeft de penis een kromme stand. Dit kan klachten geven bij de geslachtsgemeenschap. Tijdens de operatie verandert de uroloog de stand van uw penis.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan is het soms nodig dat u het gebruik hiervan van tevoren staakt. Dit gaat in overleg met uw arts.

De operatie

De uroloog maakt een kleine snede in uw penis of rond de voorhuid. Vervolgens wordt en een kunstmatige erectie gemaakt om de kromstand precies te kunnen zien. Middels hechtingen wordt de kromming gecorrigeerd. Daarna wordt opnieuw een kunstmatige erectie opgewekt en wordt het resultaat bekeken. Zo nodig kunnen nog meer corrigerende hechtingen geplaatst worden. Soms kan het nodig zijn om de voorhuid te verwijderen. Er wordt dan een soort besnijdenis gedaan.

Deze correctie werkt alleen als de kromming niet erg groot is. Door tegenover de plaatst van het verkalkte bindweefsel, de plaque, hechtingen te plaatsen,  kan de bindweefstelwand ook aan deze kant niet meer rekken. Het verlies aan elasticiteit zit nu aan beide zijden waardoor de kromming wordt opgeheven. De penis verliest hierdoor in erectie iets aan lengte. De hechtingen zijn voelbaar onder de huid, maar geven zelden problemen.

Nazorg

Als u een ruggenprik heeft gehad, zijn uw benen de eerste uren na de operatie nog gevoelloos. Dit gevoel komt langzaam terug. Op de avond van de operatie mag u weer normaal eten. U heeft een blaaskatheter. Dit is een slang die in uw blaas zit om de urine weg te laten lopen. In overleg met de arts wordt de katheter de dag na de operatie verwijderd. Om de penis is meestal een drukverband aangebracht. Dit blijft enkele dagen zitten.  U heeft onderhuidse hechtingen die blijven zitten en uitwendige hechtingen die vanzelf oplossen.

Meestal mag u na ongeveer drie dagen naar huis. Bij uw ontslag krijgt u een afspraakkaart mee voor een controle bezoek op de polikliniek. Het is belangrijk dat u voor een goede hygiëne zorgt. Spoel daarom de penis twee keer per dag schoon onder de douche. De zwelling rond het wondje op de penis trekt na verloop van tijd weer weg. Als de wond normaal geneest, dan is gemeenschap na 4 weken weer toegestaan.

Mogelijke complicaties/risico's

De operaties zijn over het algemeen veilig. Maar het resultaat is niet volledig te voorspellen. De penis wordt niet altijd kaarsrecht en het goed functioneren van de penis is ook belangrijk. De erectie moet daarbij behouden blijven. Een vervelende complicatie is een nabloeding, maar deze zijn goed te behandelen. Het is mogelijk dat het gevoel in de eikel vermindert. Dit gaat meestal na een paar maanden over.