Een steeldraai kan opnieuw voorkomen. Om dit te voorkomen is een operatie nodig waarbij beide ballen worden vastgemaakt aan de binnenkant van de balzakhuid. Als het terugdraaien van de bal te pijnlijk is, wordt dit gelijk gecombineerd met het operatief vastmaken.

De operatie

Als het niet gelukt is de teelbal manueel terug te draaien, zal op de operatiekamer de teelbal uit de balzak gehaald worden. Vaak is hij dan blauw verkleurd. De zaadstreng wordt teruggedraaid en dan zijn er twee mogelijkheden:

1.De teelbal kleurt weer snel mooi bij. In dat geval wordt de teelbal vastgezet met drie of vier hechtingen in de balzak.

2.Als de teelbal niet bijkleurt wordt een tijdje gewacht of er toch geen nieuwe doorbloeding optreedt. In die tijd wordt de andere teelbal dan al vastgezet. Als de teelbal toch langzaam bijkleurt, kan hij ook terug vastgezet worden. Als de teelbal echt niet bijkleurt en de uroloog inschat dat dit niet meer zal gebeuren wordt de teelbal weggenomen.

De ingreep duurt ongeveer 45 minuten.

Nazorg

Na de operatie is het raadzaam om 1 à 2 weken een onderbroek die u steun geeft te dragen, dit moet ook ’s nachts. Hiermee vermindert u de kans op zwelling. In het algemeen kunt u de volgende dag weer naar huis. 

Complicaties

Soms ontstaat na de ingreep een bloeduitstorting met pijn in het wondgebied of een infectie. Een blauwverkleuring van de wond komt regelmatig voor en daarvoor is behandeling niet noodzakelijk. Er kan tijdelijk wat afscheiding rond de hechtingen optreden. Na het verwijderen van het verband wordt u geadviseerd het wondgebied 1 maal daags kort te douchen (niet baden) of te wassen met water zonder zeep.