De behandeling van prostaatkanker hangt af van het stadium van de ziekte en de individuele voorkeuren en eigenschappen van de patiënt. De verschillende behandelingsmogelijkheden worden hieronder per type prostaatkanker besproken:

  • lokaal
  • lokaal uitgebreide prostaatkanker
  • uitgezaaide prostaatkanker.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan patiënten bij wie alleen een verhoogd PSA is gevonden.

Voortdurend worden nieuwe behandelingen ontwikkeld en getest in klinische studies. Sommige van die behandelingen zijn op experimentele basis voor de patiënt in enkele ziekenhuizen beschikbaar, ondanks een gebrek aan wetenschappelijk bewijs om een aanbeveling te doen. Deze experimentele behandelingen zijn in de praktijk veilig gebleken, alleen is de effectiviteit ervan nog niet bewezen aangetoond ten opzichte van de standaardbehandeling, die normaal wordt gegeven. Voor meer informatie over deze experimentele behandelingen, klik hier.

Het besluit over eventuele deelname van de patiënt in een klinische studie wordt samen genomen met de arts. Het is belangrijk dat informatie over de voor- en nadelen eerst grondig wordt doorgenomen, die kunnen verschillen per individuele patiënt en de kenmerken van de ziekte. Voor meer informatie over toegang tot klinische studies, klik hier

In deze richtlijn staat geen informatie over alternatieve geneeswijzen (niet te verwarren met experimentele behandelingen).De samenstellers van de informatie (inhoudelijk deskundigen) zijn van mening dat er geen effectieve alternatieve behandelingen voor prostaatkanker zijn. Dergelijke behandelingen kunnen een reguliere behandeling nooit vervangen en worden dan ook afgeraden.

Mocht er toch behoefte zijn aan verkenning of gebruik hiervan – naast de reguliere behandeling, dan is het zeer belangrijk dat de medisch behandelaar (uroloog of een andere specialist) hiervan op de hoogte is en het bespreekbaar wordt gemaakt. De medisch behandelaar kan een adviserende rol vervullen en eventueel mogelijke gevaren van de alternatieve behandeling vroegtijdig opsporen.