Hoe werkt een CT-scan?
Een CT-scan (Computer Tomografie scan) of CT-urografie werkt via röntgenstraling en is weinig-belastend. Bij een CT-scan wordt een contrastvloeistof vaak toegediend via een infuus in een ader om zo de zichtbaarheid van interne lichaamsdelen te vergroten. Door het uitscheiden van de contrastvloeistof door de nieren kunnen ook de bovenste urinewegen goed worden onderzocht. Het is voor deze scan dus belangrijk dat de nieren goed functioneren en de patiënt niet allergisch is voor de contrastvloeistof. De arts dient daarom van eventuele nierproblemen of allergieën op de hoogte te zijn. Het gebruik van bloedglucose verlagende medicijnen kan op verzoek van de arts voor enkele dagen worden opgeschort.

Klik hier voor een video over de CT-scan.

Indicaties CT-scan
Het gebruik van een CT-scan wordt niet aanbevolen voor de diagnostiek en lokale- en lymfeklierstagering van het prostaatcarcinoom (kankergezwel). Een CT-scan kan eventueel van waarde zijn voor extra beeldvorming en geleiding bij het aanprikken en onderzoeken van verdachte lymfeklieren op uitzaaiingen (metastasen).

Bijwerkingen
Een CT-scan duurt 10 minuten en is (vaak) weinig belastend voor de patiënt. Alleen kan de contrastvloeistof, wanneer de patiënt er allergisch voor is, voor licht ongemak zorgen zoals kriebel in de keel of een warm gevoel.