Hoe werkt een MRI-scan?
Een MRI scan (Magnetic Resonance Imaging) werkt op basis van elektromagnetische straling. Door middel van de techniek kan de dwars- of lengtedoorsneden van het lichaam heel gedetailleerd zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor is het mogelijk tumoren goed te zien.

Klik hier voor een video over de MRI-scan.

Indicaties MRI-scan
Als de biopsie negatief is voor prostaatkanker maar er toch verdenking blijft (bijvoorbeeld, omdat het PSA niveau in het bloed omhoog gaat) kan de arts kiezen voor onderzoek met de MRI-scan. Bij voorkeur dan de multiparametrische MRI. Een MRI-scan wordt aanbevolen om te kijken of een 2e biopt nodig is, of om de arts te helpen bij het maken van een dergelijk biopt. Ook is een MRI-scan in sommige gevallen geschikt om te zien hoever de kanker gevorderd is, als dit consequenties kan hebben voor de behandeling met een chirurgische ingreep of radiotherapie.

Bijwerkingen en risico’s
Een MRI-scan is weinig belastend en heeft geen bijwerkingen. Tijdens een MRI-scan ligt de patiënt in een smalle koker die veel lawaai maakt. Het te scannen lichaamsdeel ligt in het midden van de tunnel. Een MRI-scan duurt meestal niet langer dan een uur. Sommige patiënten vinden dit benauwend.