Bij zo’n 30% van de patiënten die aan prostaatkanker zijn geopereerd of bestraald komt de kanker terug. Dat heet een recidief of terugval. De behandeling hangt af van de omvang van het recidief.

De kanker kan terugkomen in de prostaat, in weefsel rond de prostaat of bekken lymfeknopen, of elders in het lichaam. Wanneer behandeld met radicale prostatectomie en de PSA waarde in het bloed stijgt tot >0.2, kan dit een teken van een recidief zijn. De arts kan salvage radiotherapie aanraden. Bij deze behandeling wordt het gebied waar voorheen de prostaat zat, bestraald om kankercellen te doden. Indien al reeds radiotherapie is ondergaan, kan de arts aanraden om het recidief te behandelen met salvage prostatectomie. Als de PSA-waarde snel stijgt, of symptomen aanwezig zijn, zal hormoontherapie worden aanbevolen. Soms wordt bij recidief focale brachytherapie (interne bestraling) toegepast als alternatief voor hormoontherapie, of een andere focale therapie, zoals laser, cryo of HIFU. Bij een eerder ondergane experimentele behandeling, wordt geadviseerd met de arts te bespreken wat een goede volgende stap is.

Terugkeer naar een normaal leven
Het kan moeilijk zijn te leven met de gedachte dat de kanker kan terugkomen. Momenteel is nog onbekend hoe men het risico op een terugval na de behandeling kan verminderen, behalve dan het vermijden van gewichtstoename en regelmatige lichaamsbeweging. Als gevolg van de kanker zelf en van de behandeling kan voor sommige mensen een terugkeer naar een normaal leven moeilijk zijn. Vooral oudere mannen worden door prostaatkanker getroffen en zij kunnen al vóór de behandeling last hebben gehad van impotentie en darm- en blaasproblemen. Sommige mensen vinden het een veilig idee om regelmatig voor controle naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controles. De controles zijn niet verplicht. De patiënt kan ervoor kiezen van de afspraken af te zien, in overleg met de arts. Maar hij kan er ook voor kiezen langer onder controle te blijven.