Hoe werkt een MRI-scan?

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) werkt op basis van elektromagnetische straling. Door middel van de techniek kan de dwars- of lengtedoorsneden van het lichaam heel gedetailleerd zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor is het mogelijk tumoren goed te zien. Voor het bepalen van het type tumor en voor het stellen van de diagnose heeft een CT-scan de voorkeur, maar een MRI-scan is een goed alternatief voor patiënten die geen contrastvloeistof verdragen. Naast een positieve MRI-scan is altijd een biopsie van tumor nodig om de diagnose te bevestigen.

Uitslag MRI-scan 

Een MRI- scan is (net als de CT-scan) geschikt om te onderzoeken of de kanker vanuit de blaas en in het omringende vetweefsel of aangrenzende organen is gegroeid, of dat tekenen van uitzaaiingen in de lymfeklieren of elders in het lichaam te zien zijn. 

Bijwerkingen

Een MRI-scan is weinig belastend en heeft geen bijwerkingen. Tijdens een MRI-scan ligt de patiënt in een smalle koker die veel lawaai maakt. Sommige patiënten vinden dit benauwend. Een MRI is (mogelijk) niet geschikt voor mensen die metalen implantaten, kunstmatige gewrichten (bijv. een knie- of heupprothese), metalen schroeven of pacemakers dragen.