Hoe werkt een PET-CT?

Een PET-CT is de combinatie van een PET-scan en een CT-scan. PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Met een PET-scan maakt de arts gebruik van het verhoogde energieverbruik van kankercellen. De nucleair geneeskundige of laborant  injecteert een radioactieve vorm van suiker, die door alle cellen wordt opgenomen als energiebron. De kankercellen die veel energie verbruiken en dus veel van de suiker opnemen, worden hierdoor goed zichtbaar. Door de resultaten van de PET-scan te combineren met die van een CT-scan, kunnen andere cellen die veel energie verbruiken, zoals spieren of ontstoken weefsels, uitgesloten worden. Het resultaat van de gecombineerde scan is dat de arts beter kan zien waar in het lichaam zich tumoren bevinden. Naast een positieve PET/CT-scan is altijd een biopsie nodig om de diagnose te bevestigen. 

Uitslag PET-CT

De PET-CT-scan kan (mogelijk) een belangrijke rol gaan spelen bij het vaststellen van het stadium van blaaskanker, het kan informatie geven of er uitzaaiingen zijn of niet. Op dit moment wordt de effectiviteit van de PET-SCAN in de klinische praktijk nog onderzocht en is de beschikbaarheid  nog beperkt. 

Bijwerkingen 

Net als een CT-scan heeft ook een PET-CT-scan geen bijwerkingen als de patiënt niet allergisch is. De contrastvloeistof voor de CT-scan kan soms wel voor licht ongemak zorgen, zoals kriebel in de keel of een warm gevoel.