Hoe werkt een CT-scan?
Een CT-scan (Computertomografie scan) of CT-urografie werkt via röntgenstraling en is weinig-belastend. Bij een CT-scan wordt een contrastvloeistof toegediend via een infuus in een ader om zo de zichtbaarheid van de organen te vergroten. Door het uitscheiden van de contrastvloeistof door de nieren kunnen deze goed worden onderzocht. Het is voor deze scan belangrijk dat de nieren goed functioneren en de patiënt niet allergisch is voor de contrastvloeistof. De arts dient daarom van eventuele nierproblemen of allergieën op de hoogte te zijn. Het gebruik van bloedglucose verlagende medicijnen kan op verzoek van de arts voor enkele dagen worden opgeschort.

Klik hier voor een video over de CT-scan.

Indicaties CT-scan
Met een CT-scan van de borstholte en buik kan de arts zien of de kanker vanuit de nier in het omringende vetweefsel of aangrenzende organen is gegroeid, en of er tekenen van uitzaaiingen te zien zijn. Ook kunnen vergrote lymfeklieren worden gevonden, wat aangeeft dat de ziekte vergevorderd is. Dit kan leiden tot wijzigingen in de behandeling. Nadat een CT-scan een niertumor heeft laten zien, moet weefselonderzoek leren om welk type niertumor het gaat. Dit weefselonderzoek kan plaatsvinden via een biopsie, of na een operatie waarbij de nier geheel of gedeeltelijk wordt weggehaald.

Bijwerkingen
Een CT-scan heeft in principe geen bijwerkingen. Alleen kan de contrastvloeistof voor licht ongemak zorgen zoals kriebel in de keel of een warm gevoel. In sommige gevallen gaat door de contrastvloeistof de nierfunctie iets achteruit. Wanneer de patiënt allergisch is voor contrastvloeistof, wordt vaak gekozen voor een MRI-scan.

Contrastvloeistof maakt aders en slagaders zichtbaar in de gemaakte scans. Voorafgaand aan de scan wordt de vloeistof direct in de ader geïnjecteerd, gewoonlijk in de arm. Wanneer mensen overgevoelig zijn voor contrastvloeistof, zal een scan worden uitgevoerd zonder toediening hiervan. Voor verantwoord gebruik van contrastvloeistof moeten de nieren ook goed werken (nierfunctie). Bij een verminderde nierfunctie kan de arts (of internist op de contrastpoli) besluiten om hiervan af te zien.