Hoe werkt een CT-scan?
Een CT-scan (Computertomografie scan) of CT-urografie werkt via röntgenstraling en is weinig-belastend. Bij een CT-scan wordt een contrastvloeistof toegediend via een infuus in een ader om de zichtbaarheid van interne lichaamsdelen te vergroten. Door het uitscheiden van de contrastvloeistof door de nieren kunnen de hoge urinewegen goed worden onderzocht. Het is voor deze scan dus belangrijk dat de nieren goed functioneren en de patiënt niet allergisch is voor de contrastvloeistof. De arts dient daarom van eventuele nierproblemen of allergieën op de hoogte te zijn. Het gebruik van bloedsuiker verlagende medicijnen kan op verzoek van de arts voor enkele dagen worden opgeschort.

Klik hier voor een video over de CT-scan.

Indicaties CT-scan
Bij een vermoeden op een niet-spierinvasieve blaaskanker kan de arts besluiten om een CT-IVP, een scan van de nieren en de blaas, te doen. Een CT-IVP wordt alleen aanbevolen als tijdens de cystoscopie meerdere tumoren gevonden worden of als er een hoog-risico tumor vermoedt wordt. Met een CT-IVPkan de arts zien of de kanker vanuit de blaas en in het omringende vetweefsel of aangrenzende organen is gegroeid. Een beperking van CT-IVP is dat het geen kleine of oppervlakkige tumoren kan detecteren. Na een positieve CT-IVP is er altijd een biopsie nodig om de diagnose te bevestigen.

Bijwerkingen
Een CT-scan duurt tien minuten en is weinig belastend voor de patiënt. Alleen kan de contrastvloeistof, wanneer de patiënt niet allergisch is, voor licht ongemak zorgen zoals kriebel in de keel of een warm gevoel.