Hoe werkt chemotherapie?
Chemotherapie is een behandeling waarbij chemische middelen worden gebruikt om kankercellen te vernietigen. Chemotherapie kan worden geïnjecteerd in de bloedstroom om cellen door het hele lichaam aan te vallen. Chemotherapie kan ook direct op de tumor worden toegepast. De arts kan de chemotherapie docetaxel voor de behandeling van castratie-resistente prostaatkanker aanbevelen. Dit medicijn verlicht de pijn veroorzaakt door de tumor of de uitzaaiingen. Indien effectief, kan het de levensduur verlengen met minder symptomen en klachten. Docetaxel wordt toegediend via een infuus in een polikliniek of het ziekenhuis. De behandeling duurt 1 uur en het wordt meestal 10 keer herhaald, éénmaal elke 3 weken. Gedurende deze behandeling wordt het steroïde medicijn prednison, meestal in de vorm van een pil, toegediend. Prednison dient twee keer per dag ingenomen te worden gedurende 5 tot 10 cycli.

Indicaties chemotherapie
Als de patiënt slecht reageert op de hormonen of ernstige symptomen vertoont, kan chemotherapie worden ingezet. Meestal wordt docetaxel, in combinatie met prednison, voorgeschreven.

Bijwerkingen
Docetaxel kan bijwerkingen veroorzaken. Veel van deze zijn mild en kunnen vrij eenvoudig thuis onder controle worden gebracht. Bijwerkingen van docetaxel kunnen zijn:

  • Lagere niveaus van witte bloedcellen
  • Anemie (bloedarmoede)
  • Haaruitval, eventueel te bestrijden met hoofdhuidkoeling tijdens het toedienen van de chemo
  • Vochtophoping
  • Braken
  • Allergische reacties
  • Vermoeidheid
  • Diarree
  • Nagelveranderingen
  • Verlies van eetlust

Na behandeling met docetaxel, kan de arts aanraden de behandeling voort te zetten met hormoontherapie of een andere chemotherapie. De belangrijkste hormoonbehandelingen zijn abirateron acetaat en enzalutamide. Cabazitaxel is de chemotherapie die in dit geval het meest gebruikt wordt. Het is ook mogelijk dat de behandeling met docetaxel herhaald wordt. De arts zal de verschillende behandelingsmogelijkheden bespreken en bepalen wat de beste optie is.

Als docetaxel niet aanslaat, kan de arts chemotherapie met het medicijn cabazitaxel of mitoxantrone aanraden. Indien effectief, kan Cabazitaxel / mitoxantrone de pijn verlichten, het PSA gehalte in het bloed verlagen, de groei van de tumor en de uitzaaiingen vertragen, en de levensverwachting verlengen. De bijwerkingen van cabazitaxel zijn onder meer een sterke daling van de witte bloedcellen, en diarree. Bij mitoxantrone zijn dit vermoeidheid, haarverlies, misselijkheid, braken, diarree en afwijkingen in het bloedbeeld.

De arts zal medicijnen voorschrijven om deze effecten te beheersen. Bespreek met de arts welke behandeling na docetaxel het beste is.

Ondersteuning tijdens chemotherapie
De meeste patiënten met uitgezaaide prostaatkanker worden behandeld met docetaxel. Dit wordt toegediend via een infuus in een polikliniek of het ziekenhuis. De behandeling duurt 1 uur en wordt meestal 10 keer herhaald, éénmaal elke 3 weken. Dit is een belastende periode waarin de patiënt zich moe en ziek kan voelen. Ondersteuning door familie en vrienden is waardevol.

Op chemotherapie.nl is meer informatie over chemotherapie te vinden. De behandeling kan, ook op de langere duur, bijwerkingen geven zoals botontkalking, gehoor- of hartschade en geheugen- en concentratieproblemen. Deze kunnen tijdelijk zijn. De huisarts of oncoloog heeft de laatste informatie over omgaan met (de gevolgen van) chemotherapie.