Omdat castratie-resistente prostaatkanker nog steeds reageert op androgenen, zal de arts aanraden om de hormonale behandeling voort te zetten om het niveau van uw testosteron laag te houden.

Hormoontherapie met abirateron acetaat

Hoe werkt abirateron acetaat
Het lichaam heeft een enzym genaamd CYP17 (17α-hydroxylase) nodig om testosteron te produceren. CYP17 wordt gevonden in de testikels, bijnieren en prostaatkankercellen. Het nieuwe hormoonmiddel abirateron acetaat blokkeert CYP17, zodat er geen testosteron wordt geproduceerd. Abirateron acetaat vertraagt de groei van de tumor en uitzaaiingen. Het kan de levensverwachting verlengen met minder klachten.

Indicaties abirateron acetaat
Bij patiënten bij wie de ziekte verder vordert na het gebruik van docetaxel kan de arts hormonale behandeling met o.a. abirateron of enzalutamide al of niet in combinatie met prednison voorschrijven.Het kan eventueel ook al voor docetaxel worden ingezet.

Bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen van abirateron acetaat zijn lagere niveaus van kalium in het bloed, hoge bloeddruk, opvliegers (warmtegevoel), zwelling of pijn in de gewrichten, en zwelling veroorzaakt door vochtophoping. Veranderingen in het bloed kunnen een snelle of onregelmatige hartslag en vermoeidheid veroorzaken. Abirateron acetaat wordt eenmaal daags als een tablet ingenomen, en altijd in combinatie met het 2xdd 5mg prednison. En het allerbelangrijkste is dat dit op een nuchtere maag moet gebeuren.

Voor meer informatie over bijwerkingen klik hier

Hormoontherapie met enzalutamide

Hoe werkt enzalutamide?
Prostaattumoren hebben androgeenreceptoren nodig om te groeien. Enzalutamide is een nieuw hormoonmiddel dat deze receptoren blokkeert. Doel is het PSA gehalte in uw bloed te verlagen en de groei van de tumor te vertragen. In tegenstelling tot abirateron acetaat, is het niet nodig extra steroïden in te nemen tijdens behandeling met enzalutamide.

Indicaties enzalutamide
Bij patiënten bij wie de ziekte verder vordert na het gebruik van docetaxel kan de arts hormonale behandeling met o.a. enzalutamide of abirateron al dan niet met prednison voorschrijven. Het kan eventueel ook al voor docetaxel worden ingezet.

Bijwerkingen
Net als bij Abirateron zijn opvliegers en vermoeidheid bekende bijwerkingen. Daarnaast komen diarree en hoofdpijn als bijwerkingen voor. Overigens wordt Enzalutamide in de regel goed verdragen.

Voor meer informatie over bijwerkingen klik hier

Immunotherapie

Indicaties immunotherapie
Het wordt gebruikt bij CRPC wanneer de chemische of chirurgische castratie niet meer werkt en wanneer de patiënt bij voorkeur liever niet behandeld wil worden met chemotherapie.

Bijwerkingen
Vaak voorkomende bijwerkingen zijn koorts, vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn. Enzalutamide wordt eenmaal daags (4 pillen) ingenomen. En het allerbelangrijkste is dat dit op een nuchtere maag moet gebeuren.