Hoe werkt chemotherapie?
Chemotherapie is een behandeling waarbij chemische middelen worden gebruikt om kankercellen te vernietigen. Deze medicijnen worden ook cytostatica genoemd. Chemotherapie kan worden geïnjecteerd in de bloedstroom om cellen door het hele lichaam aan te vallen. Chemotherapie kan ook direct op de tumor worden toegepast.

De arts kan de chemotherapie docetaxel voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker aanbevelen. Dit medicijn verlicht de pijn veroorzaakt door de tumor of de uitzaaiingen. Indien effectief, kan het de levensduur verlengen met minder symptomen en klachten. Docetaxel wordt toegediend via een infuus in een polikliniek of het ziekenhuis. De behandeling duurt 1 uur en het wordt meestal 10 keer herhaald, éénmaal elke 3 weken. Gedurende deze behandeling wordt het steroïde medicijn prednison, meestal in de vorm van een pil, toegediend. Prednison dient twee keer per dag ingenomen te worden gedurende kuren.

Indicaties chemotherapie
Een patiënt komt in aanmerking voor chemotherapie:

  • als hij bij de eerste diagnose uitgezaaide prostaatkanker. De chemotherapie wordt dan gegeven in combinatie met hormoontherapie. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie chemotherapie – hormoontherapie betere kansen op overleving biedt dan hormoontherapie alleen. Het is een zware behandeling waar de patiënt fit genoeg voor moet zijn. De uroloog zal hierover adviseren.
  • wanneer hormoontherapie niet meer werkt. Kankercellen worden hier op den duur resistent voor. Artsen noemen dit castratie-resistente prostaatkanker (CRPC).

Er zijn verschillende soorten chemotherapie, maar als eerste keuze wordt docetaxel gebruikt voor uitgezaaide prostaatkanker. Als de ziekte na verloop van tijd vordert, dan kan cabazitaxel worden ingezet.

Bijwerkingen
Het is moeilijk te voorspellen hoe een patiënt op chemotherapie reageert. Sommigen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er minder van. Chemotherapie komt in het hele lichaam zodat normale, gezonde cellen ook kunnen worden beschadigd, vooral snel delende cellen. Schade aan gezonde cellen veroorzaakt bijwerkingen. Meestal is de schade tijdelijk en herstellen de gezonde cellen zich vanzelf, maar dat is niet altijd het geval. Welke bijwerkingen de patiënt kan hebben, hangt af van:

  • soort chemotherapie
  • dosis
  • combinatie met andere medicijnen en/of behandelingen
  • combinatie met andere soorten chemotherapie
  • manier van toediening
  • duur van de behandeling
  • lichamelijke conditie

De meeste patiënten met uitgezaaide prostaatkanker worden behandeld met docetaxel. Dit wordt toegediend via een infuus in een polikliniek of het ziekenhuis. De behandeling duurt 1 uur en wordt meestal 10 keer herhaald, éénmaal elke 3 weken. Dit is een belastende periode waarin de patiënt zich moe en ziek kan voelen. Ondersteuning door familie en vrienden is waardevol. Op chemotherapie.nl is meer informatie over chemotherapie te vinden. De behandeling kan, ook op de langere duur, bijwerkingen geven zoals botontkalking, gehoor- of hartschade en geheugen- en concentratieproblemen. Deze kunnen tijdelijk zijn. De huisarts of oncoloog heeft de laatste informatie over omgaan met (de gevolgen van) chemotherapie.