Omdat de behandeling van spierinvasieve blaaskanker op zichzelf een zware belasting voor de patiënt vormt, is het belangrijk om een goede prognose te stellen. Artsen gebruiken speciale methodes om het risico op complicaties van patiënten die deze zware operatie moeten ondergaan te beoordelen. Hierin worden de eigenschappen van de patiënt meegenomen, zoals:

  • eerder ondergane radiotherapie of een operatie die in het verleden is gedaan aan het onderlichaam, kan een nieuwe chirurgische ingreep moeilijker maken. Het is echter zelden een reden om geen operatie te ondergaan.
  • overgewicht heeft geen invloed op de overleving na de operatie maar brengt een verhoogd risico op complicaties met zich mee.
  • hoe ouder de patiënt is en/of hoe slechter de fysieke gesteldheid, hoe groter het risico op complicaties bij narcose, maar ook op een moeizamer herstel na de operatie.
  • andere aandoeningen zoals diabetes, aids, leverziekten, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk kunnen ook de kans op complicaties vergroten.