Hoe werkt radicale nefrectomie?
Een radicale nefrectomie houdt in dat de nier met de tumor inclusief het omliggende weefsel verwijderd worden. Afhankelijk van de verspreiding van de tumor in lymfeklieren, worden ook lymfeklieren weggehaald. Bij een uitbreiding in de holle ader of ader van de nier (tumorthrombus) moet de thrombus worden verwijderd. Hiervoor kan, afhankelijk van de uitbreiding, samenwerking met een vaatchirurg of cardioloog noodzakelijk zijn.

Fig. 15 : radicale nefrectomie

Indicaties radicale nefrectomie
Bij een lokaal gevorderde nierkanker is partiële nefrectomie vaak niet mogelijk en wordt de gehele nier volledig verwijderd, ofwel een radicale nefrectomie.

Bijwerkingen
Meestal verblijft de patiënt enkele dagen in het ziekenhuis. Daarna kan de operatie nog een aantal weken tot lichte pijn in de flank leiden. Wat de genezing helpt is veel drinken (ongeveer 2 liter per dag, vooral water), niks zwaarder tillen dan 5 kilogram en geen zware oefeningen doen. Daarnaast is het goed eventuele voorgeschreven medicatie met de arts te bespreken. De patiënt dient contact op te nemen met de arts bij koorts en zware bloedverlies en pijn.