Hoe werkt radicale nefrectomie?
Het weghalen van de nier en omringend weefsel, radicale nefrectomie geheten, wordt bij uitgezaaide nierkanker cytoreductieve nefrectomie genoemd. De nier wordt niet verwijderd om te genezen (er blijven immers uitzaaiingen), maar om de grootte van de tumor te verminderen en de symptomen te verlichten. Daarom kan deze operatie worden aangeraden. Dit gebeurt echter alleen als de patiënt fit genoeg is voor een operatie en als de tumor ook daadwerkelijk kan worden verwijderd. Bij deze operatie kan het nodig zijn om omliggende organen zoals de milt of de pancreas, of delen van de ingewanden of de lever te verwijderen.

 

Fig. 17: radicale nefrectomie

Indicaties radicale nefrectomie
Bij uitzaaiingen wordt verwijdering van de nier aanbevolen om de grootte van de tumor te verminderen en symptomen te verlichten. Deze operatie, die dan cytoreductieve nefrectomie wordt genoemd, is alleen mogelijk als de patiënt fit genoeg is om de operatie te ondergaan.

Bijwerkingen
Meestal verblijft de patiënt enkele dagen in het ziekenhuis. Daarna kan de operatie nog een aantal weken tot lichte pijn in de flank leiden. Wat de genezing helpt is veel drinken (1-2 liter per dag, vooral water), niks zwaarder tillen dan 5 kilogram en geen zware oefeningen doen. Daarnaast is het goed eventuele voorgeschreven medicatie met de arts te bespreken. De patiënt dient contact op te nemen met de arts bij koorts en zware bloedverlies en pijn.