Hoe werkt embolisatie?
Embolisatie is een beperkt belastende behandeling waarbij de afdeling Radiologie een kleine katheter in de lies brengt om de bloedvaten rond de nieren te bereiken. Met contrastvloeistof en röntgenapparatuur maakt de arts de bloedvaten zichtbaar, zodat hij of zij het juiste bloedvat kan afdichten. De patiënt wordt voor deze ingreep 1 of 2 dagen opgenomen op de verpleegafdeling Urologie.
Contrastvloeistof maakt aders en slagaders zichtbaar in de gemaakte scans. Voorafgaand aan de scan wordt de vloeistof direct in de ader geïnjecteerd, gewoonlijk in de arm. Wanneer mensen overgevoelig zijn voor contrastvloeistof, zal een scan worden uitgevoerd zonder toediening hiervan. Voor verantwoord gebruik van contrastvloeistof is een bepaalde nierfunctie verreist. Een te lage nierfunctie voor een contrastvloeistof betekent niet dat de nierfunctie slecht is.
Indicaties embolisatie
Emobilisatie is een optie als patiënten blijven bloeden uit de nier, wat zichtbaar is in de urine, en als opereren (nog) geen optie is. Embolisatie is palliatief - het stopt of vermindert de symptomen. Het is niet curatief (genezend), wat een operatie wel kan zijn.
Bijwerkingen
Na de embolisatie kan er een aantal bijwerkingen optreden zoals koorts, plaatselijke, pijn, een onwel gevoel en misselijkheid. Deze symptomen verdwijnen meestal na 36 tot 48 uur. Voor deze klachten schrijft de uroloog zo nodig medicijnen voor. Lees hier meer over embolisatie